Alternativt pensionsparande

Det finns många sätt att pensionsspara, och vi tänkte här skriva om ett sätt som egentligen inte är specifikt för just pensionssparandet. Det går helt enkelt ut på att försöka minimera sina utgifter och försöka spara in pengar, för ju mer man sparar ju mer har man över sen när man går i pension. Vi ser här specifikt på el och energi.

Det första man kan göra är att se över alla sina fasta kostnader och försöka minska dessa. Hyra kan du inte göra något åt om du inte är beredd att flytta. Däremot elavtal, telefoni, tv-abonnemang och så vidare kan man gärna se över. Det finns ofta tusenlappar att spara. Just el och uppvärmning brukar vara en dyr kostnad för många hus- och villaägare. Lyssna på enerig- och klimatrådgivaren Örjan Lönngren nedan som tipsar om hur du kan spara in pengar på energi

Ett av Örjans viktigaste tips är att se till så att ens boende är tätat och att inga fönster släpper in kyla. Vi rekommenderar PVC-fönster som även kallas energifönster. Energifönster är bra för hushållets ekonomi eftersom de starkt minimerar mängden värme som slipper ut och är på så vis oerhört energieffektiva. Dessutom håller de längre än vanliga fönster och sparar på så sätt in renoveringskostnader. För att ytterligare få ner energikostnader rekommenderar vi att man jämför priser på sitt elavtal. Det finns idag flera smidiga tjänster såsom elskling.se där man på ett enkelt sätt kan jämföra elpriser online. Om du vill ha fler spartips kan man kika på den här artikeln på SvD:s webbsida.