Att se över ekonomin på ålderns höst

Det är aldrig försent att kolla över sin ekonomi heter det, men ibland så kan ett långvarigt slösande eller livet utan sparande vara en helt klar nackdel på ålderns höst. Många oroar sig för framtiden och hur man skall klara sig igenom den tuffa ekonomin som kommer med pensionen. Pensionen är upplagd på det viset att den regleras utifrån hur mycket man jobbat och hur mycket man har tjänat:

”Hur mycket du får i pension beror bland annat på hur länge du jobbat, vad du tjänat under hela livet och när du tar ut din pension. Bästa sättet höja pensionen är att arbeta, gärna mycket och länge. Utträdet från arbetsmarknaden, det vill säga när du börjar att plocka ut pensionen, har störst betydelse för pensionens storlek.”

Olika sätt att spara på

De väsentliga delarna i ett pensionssparande handlar om allmän pension som tidigare nämnt är reglerad av inkomst, detta gäller även för studenter och liknande. Tjänstepensionen däremot är den pension som din arbetsgivare sparar åt dig och denna läggs ihop med den allmänna pensionen, studenter kan alltså inte ta del av denna pension. Sedan finns det tredje alternativet för sparandet, ditt eget ansvar att planera ekonomin inför ålderns höst, här handlar det om ditt privata sparande och de lån du väljer att ta för att dryga ut din kassa. Mycket ansvar ligger på att få ekonomin att gå runt med hjälp av smarta lösningar och ett smart sparande. Om du väljer att förvalta pengarna i en aktiefond eller ett smartare alternativ än ett vanligt sparkonto så kan du komma lite längre.