Har vi slutat pensionsspara?

Vi vill bli miljonärer när vi pensionerar oss: strosa runt och äta luncher ute och samla på konst. Det kommer tyvärr inte att hända så länge vi inte sparar. Många har börjat med att starta upp ett vanligt e-sparkonto och sedan överföra någon tusenlapp från lönen varje månad. Det kan funka, blir dock inte så stor ränta, men sedan när man åker på en oförutsedd utgift såsom att tvättmaskinen slutar fungera eller att man slår av en bit av tanden så är det lätt att använda sig av sparkontot som ska gå till pensionen. Vid sådana tillfällen är det bättre att använda sig av företag som hjälper till att låna ut pengar snabbt, exempelvis Direkto. Det är riskabelt och kanske inte alltid så kul att se sina pengar som inte får röras på flera flera år.

Upp med motivationen

Större ansvar läggs nu på oss som individer att själva ta hand om hur vår privatekonomi kommer se ut i framtiden. Enligt en undersökning så sparat inte en fjärdedel av den svenska befolkningen till pensionen. Vi bör bli mer motiverade och kanske har det med vår mindfullness – att vi ska leva i nuet, som det blir så svårt för oss att tänka på en avlägsen framtid? Kanske är statusen på dyr elektronik och hetsen att alltid ha det senaste större än en trygg framtid som gör att vi slösar istället för att spara.

Summa summarum är att du bör så tidigt som möjligt kolla upp ditt pensionssparande och hur du kan göra för att få upp summan lite mer.