Populärt att fondspara just nu

Fler och fler väljer att spara sina pengar i fonder. Men för att spara pengarna i fonder kan man behöva lite hjälp. Det finns även ett alternativ att sätta sig in i fondsparandet och bestämma själv över sitt sparande.

226867-calculation

Det svenska fondsparandet är just nu rekordstort, kan man läsa i DN Ekonomi. I till exempel april månad i år satte svenskarna in 26 miljarder kronor mer än de tog ut. Detta blev ett rekord och aldrig någonsin har det kommit in så mycket pengar i fonder under en månad som i just april. De största insättningarna gjordes i obligationsfonder och nysparandet låg där på 13,5 miljarder kronor. För aktiefonderna låg inflödet på 6,6 miljarder kronor. Totalt ökade fondsparandet i april med 60 miljarder kronor i april.

Lär dig alla fondformer

Det är alltså många som vill investera sina pengar i fonder, men är man nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska placera sina pengar för bästa möjliga avkastning. Till exempel kan man då boka tid med en fondförvaltare hos www.spiltanfonder.se. Ett annat alternativ är att verkligen läsa på och sätta sig in i branschen. Till att börja med kan man sätta sig in i vilken typ av fonder det finns. Den vanligaste fonden är aktiefonden. Den här fonden är som en aktieportfölj som är fylld med aktier i olika bolag. För att fonden ska kunna kallas aktiefond måste minst tre fjärdelar av pengarna vara placerade i aktier. En annan typ av fond är räntefonder och i dessa fonder finns statsskuldväxlar, obligationer och andra räntebärande papper. Räntefonden kan ha antingen långa placeringar, på över mer än ett år, eller korta placeringar som löper på mindre än ett år. Förutom dessa fonder finns blandfonder, där man placerar både i aktier och räntebärande papper. Det finns även hedgefonder där man sätter ett staket runt riskerna för att de ska ge avkastning även när börser går ner. Den senaste typen av fond är EFT, som är börshandlade fonder. Läs mer.

Tips för sparandet

Ska man börja spara in fonder kan man tänka på en del saker, som Metro tipsar om.

  • Håll dig informerad och uppdaterad om det senaste genom att läsa dagstidningar och titta lite på ekonominyheterna.
  • Spara långsiktigt.
  • Spara i etiska bolag och ha koll på vad du faktiskt investerar dina pengar i.
  • Istället för att spara direkt i en blandfond, kan man själv dela upp sina insättningar i två fonder.