Åtalet mot Allra

Vad består egentligen Allrahärvan av för händelser och misstänkta brott?  

När du eller ditt företag blir misstänkta för ett brott är det viktigt att ha bästa möjliga försvar i form av en försvarsadvokat. Det får du om du anlitar Olsson Lilja, som även har lång erfarenhet inom ekobrott och företräder både privatpersoner och företag.

Allrahärvan – grov trolöshet mot huvudman

jurist brottmålEtt företag som har behövt en hel del juridisk hjälp efter en uppdagad härva är inget annat än fondbolaget Allra. Tidigare förvaltade bolaget premiepensionspengar åt svenskar men sedan mitten av februari 2017 beslutade Pensionsmyndigheten för att sätta köpstopp på bolagets PPM-fonder. Detta efter att ett antal kunder känt sig lurade av marknadsföringen som företaget körde med. En månad efter köpstoppet inleddes en förundersökning mot Allra och personer kopplade till bolaget, efter att Deloitte och Pensionsmyndigheten polisanmält fondbolaget, man misstänkte grov trolöshet mot huvudman.

I Dagens Industri går det att läsa om hur misstankar finns om att pensionsfonder har överfakturerats och att pengar då slussats vidare, till ägarna av Allra. Men även andra personer runt bolaget är misstänkt delaktiga i härvan som uppdagats. Man tror alltså att de åtalade medvetet ska ha berikat sig på spararnas pengar.

130 000 svenskar hade pengar i Allras fonder innan skandalen utbröt, med ett sparkapital på totalt 19 miljarder kronor. Mer om detta går det att läsa i Expressen.

Fyra personer åtalade för brott

I oktober i år åtalades tillslut fyra personer, efter mycket om och men. Däribland den tidigare vd:n Alexander Ernstberger, som åtalas för grovt mutbrott enligt Ekobrottsmyndigheten. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur åtalet handlar om en misstänkt muta på 100 miljoner kronor i samband med en affär 2012. Ernstberger förnekar brott. Dt pågår dock fortfarande förundersökning gällande andra händelser som skett senare i fondbolagets historia, det finns med andra ord mycket mer att titta på i denna omfattande härva.

Åtalaren väcker förutom grovt mutbrott även åtal för grov bestickning, grov trolöshet, grovt penninghäleri och grovt bokföringsbrott.

  • Allra grundades år 2008 och hette då Svensk fondservice. Redan 2013 fick bolaget kritik av Konsumentombudsmannen (KO) för sina aggressiva försäljningsmetoder, senare samma år ändrade bolaget namn till Allra.