De fattiga pensionärerna

Man har aldrig fått in i skallen vilka villkor småföretagare lever under. Vi har betalat tiotals miljoner kronor i livet i skatt och allt annat, så nog har vi dragit vårt strå till statskassan. I dag har jag 6 760 kronor i inkomstpension. Tilläggspension 3 119 kronor. Premiepension 597 kronor. Totalt 9 638 kronor efter skatt. Aftonbladet

Det är Anita Allberg som berättar – och trots att hon har arbetat som fastighetsmäklare i 26 år, får hon inte ut tillräckligt med pengar varje månad. Skulle du klara dig på under 10 000 kronor i månaden? Få gör det. Anita är långt ifrån ensam, och tack vare att hon är gift får hon livet att gå runt – men som ensamstående hade hon inte haft samma tur. Då finns det pensionärer som har det mycket sämre ställt, och det är nästintill alltid kvinnliga pensionärer som drabbas värst. Nog har vi ett land som är på god väg att bli jämställt, men vi är än inte där. Kvinnorna tjänar fortfarande sämre än andra och sämst är det när det kommer till kvinnodominerade yrken.

Lämna landet – ett alternativ för den fattiga pensionären

Som pensionär kanske man inte har samma typ av utgifter som tidigare – men det finns ändå mycket att 52566-two-generationsspendera pengar på om möjligheten finns. Har man enbart 10 000 kronor in varje månad räcker det enbart till hyra, tv och bredband samt telefoni, och lite mat. Men varför ska en person över 65 tvingas sluta leva? Om du är pensionär bör du revoltera och unna dig någonting, kanske satsa på en resa och leva någonstans varmt? I exempelvis Thailand är det billigare att bo, och om man är frisk finns det stora möjligheter att flytta. Saknas pengarna för resan kan ett lån vara lösningen, någonting som du snart kan betala tillbaka i och med hur billigt det är att leva där. Kolla på www.consector.se om det kan vara ett alternativ.

Sen är det klart – att lämna landet, där ens barn och barnbarn bor, kanske inte känns ultimat. Men vad är alternativet? Det har trots allt blivit bättre de senaste året – men räcker det? Är man runt 65 år är det långt kvar tills livet är avslutat. Ett alternativ kan vara säsongsboende, varpå man bor ett halvår utomlands och ett hemma i Sverige. Prata med din familj, förklara din situation.

Det orangea kuvertet skickades ut nu i veckan och om du är ung och inte har börjat pensionsspara kan det vara smart att påbörja det. Läs gärna tre tips som kan vara bra att ha i åtanke här.

Fakta Pension

  • I sverige finns det drygt 1,7 miljoner ålderspensionärer (över 65).
  • Medelvärdet för en årspension för den som är mellan 56-69 år är 201 600 kronor vilket blir 16 800 kronor i månaden.
  • För kvinnor mellan 80-84 är medelvärdet per månad i 9300 kronor