Den starkaste pensionären i Sverige

lyfta vikterStarkast i Sverige kanske inte är något som man i vanliga fall förknippar med pensionärer, men så är det i detta fall. Det finns faktiskt de 60-plussare som tycker det är kul och utmanande att lyfta skrot. I oktober avgjordes tävlingen “King of the dinosaurs” och vinnaren är en 65-åring från Härnösand.

 

Tidigare inlägg har handlat om populära hobbys bland pensionärer och tyngdlyftning eller styrketräning var inte då en hobby som låg i topp. Men det finns faktiskt pensionärer som gillar det, och det är en pensionärssyssla för den som vill och kan. Nyligen avgjordes en tävlingen “King of the dinosaurs” där pensionärer tävlar om att bli Sveriges starkaste, där likasinnade 60-plussare samlades och tävlade om titeln.

En lite annorlunda tävling

Det var kanske en lite annorlunda tävling som anordnades i Kungsör i oktober, men det var inte mindre roligt för det. Det tycker i alla fall inte 65-åriga Stefan Åberg som är vinnare av den nya tävlingen “King of the dinosaurs”, där Sveriges starkaste pensionär utses. Stefan tyckte inte bara att det var jättekul att vinna, han tycker också det var kul att få möta likasinnade som intresserar sig för den typen av träning. Tävlingen avgjordes genom att de tävlande fick delta i tre olika grenar, skriver Ö-Allehanda. Alla moment i tävlingen var relaterade till styrka men handlade också om vilja, psyke och teknik.

Adrenalinfylld med 85 kg i varje hand

Den första av de tre grenarna kallas för Farmers hold, där de tävlande pensionärerna fick hålla 85 kilo i var hand så länge de orkade, och Stefan höll ut längst. I den andra grenen var Stocklyft, där Stefan kom på andra plats. I den tredje och avgörande grenen i “King of the dinosaurs” var marklyft, och där tog Stefan hem förstaplatsen med råge. Han höll ut längst, och berättar i efterhand att han var så adrenalinfylld att han knappt kände av att han lyfte tunga vikter.

Att träna inför en tävling

Hur gör man om man som pensionär ska träna inför en fysisk tävling? Det beror såklart på vilken typ av tävling det är. Såhär tränade Stefan:

  • Cykling
  • Skidåkning
  • Styrketräning
  • Strongman-träning