En annan sorts pensionsförsäkring – hälsan

För att kunna njuta av pensionen, eller ens nå pensionsåldern gäller det att ha hälsan i någorlunda behåll. Vi tänkte gå igenom lite hälsotips som är bra att tänka på.

Först och främst är det motion som gäller. Rör på dig, motionera och träna så hålls både kropp och knopp i trim. Och du behöver inte ens träna särskilt hårt! Eller för att citera SvD:

Endast en kvarts motion varje dag kan räcka för att förlänga livet med tre år och minimera risken att dö i förtid med 14 procent. Det visar en stor studie om fysisk aktivitet som i dag publicerats i Lancet. 

Dock är mer bättre, till en viss gräns. En halvtimme om dagen har länge rekommenderats av Statens folkhälsoinstitut. Även det har kritiserats som för mesigt. I USA är rekommendationerna högre.

Nästa steg är att skratta mycket och stressa lite. Skratt förlänger livet genom att frigöra ämnen i hjärnan som är bra för oss, och stress gör motsatsen. Väldigt enkelt förklarat. Därefter gäller det även att äta en varierad och nyttig kost fylld med både grönsaker och nyttiga fetter från fet fisk, så kallad omega 3, som visat sig ha en positiv inverkan på hälsa och livslängd i flertalet studier. Framförallt är omega 3 bra för att motverka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

För de fall där motion, rätt kost, mycket skratt och lite stress inte hjälper finns det också hjälp att få. Skulle exempelvis hjärtat få för sig att stanna är det bra att ha tillgång till en hjärtstartare, läs mer och beställ en via defibrillator-hjartstartare.se så har du en lite annorlunda sorts pensionsförsäkring hemma.