Hobbyer som är poppis bland äldre

Det finns mycket som man kan ägna sig åt i livet som pensionär, lite av detta tas upp nedan – med tips och inspiration från andra som hittat roliga hobbies och som har fördjupat sig i olika intressen.

Äldre par teckningNär man är pensionär är det fritt fram att ägna sig åt sina hobbys, vad nu dessa kan bestå av för olika saker. Vissa kanske fiskar, andra påtar i trädgården, andra förkovrar sig i kultur på olika sätt. Det finns inga gränser riktigt, inte för fantasin i alla fall, men kanske kan ekonomin komma i vägen ibland, som tur är kan man faktiskt låna pengar utan inkomst hos Bluestep, vilket gör det hela mycket enklare, inte minst för alla pensionärer som undrar vad de ska göra för att kunna ägna sig helhjärtat åt det de älskar mest. Om det sedan är en båt en vill unna sig, för att komma ut på sjön en vacker sommardag med fiskespö och kaffetermos, ja då är det fritt fram att njuta av det.

En nykterist som intensivt studerat spritens historia

En som lever på med sina hobbys kan man läsa om i Sydsvenskan, det är Gunnar, som både varit nykterist sedan 1943 samt pensionär sedan trettio år tillbaka. Under de trettio åren som han varit pensionär har han forskat om sitt litet ovanliga intresse, med tanke på nykterheten, nämligen sprittillverkningens historia. När han jobbade var det inom facket och än idag är han engagerad och tycker att grovjobbare bakom kulisserna måste fram mer, de som sliter i bakgrunden i kök, på lager och i källare. Han hoppas att arbetsvillkoren för dessa blir bättre samtidigt som korttidsanställningarna blir färre. Det återstår att se hur arbetsvillkor och arbetsmarknaden förändras.

Något som många äldre ägnar sig åt under sin tid som pensionärer är att blicka tillbaka, bland annat genom släktforskning. Då kan man följa sina förfäders spår och se hur de sammanlänkas till en själv genom historien. Intressant för den som tycker just historia är roligt. Mer om detta kan man läsa bland annat i Sveriges Radio.

För den som inte vet riktigt vad den ska ta sig för är tipset att titta in på Pensionärernas Riksorganisation, PRO, för att se vad som erbjuds där. Bland annat finns massor med föreningsaktiviteter, resor och kultur samt studiematerial och sportutövning att ta sig för.