Innan du lånar pengar utan säkerhet

Det blir vanligare och vanligare bland svenskar att ta snabba lån. Låneföretagen kommer med olika lockerbjudande. Räntefria förstalån. Men hur ska man gå tillväga för att få bästa möjliga lånevillkor – och vilka rävsaxar ska man försöka undvika?

Till att börja med är det bra att få en överblick av marknaden. Lyckligtvis finns det sajter som gör jämförandet åt dig, och som hjälper den som vill låna pengar. Men det är också viktigt att veta vilka siffror som är relevanta att titta på. Det viktigaste är den effektiva räntan, som till skillnad från den nominella, visar dig vad lånet verkligen kommer kosta. Där ingår alla övriga avgifter för lånet.

Det blir allt vanligare att använda sig av de snabba lånen, som på grund av sin brist på säkerhet istället åtföljs av höga räntor. Och nästan var femte svensk kommer låna för att få sin semesterbudget att gå ihop. Och kronofogden visar hur de, under ett år, fått in över 16 000 ärenden till följd av att människor tagit lån de inte kunnat betala för. Regeringen har försökt tackla snabblånemarknaden med olika metoder. Till exempel kan man göra ränteavdrag på skatten för sina snabblån. En förmån som utnyttjats I höst väntas ett nytt räntetak och kostnadstak träda i kraft. Ibland kan ett snabbt lån vara nödvändigt, en sista utväg, men se till att överväga följande punkter innan du lånar:

  • Vad pengarna ska användas till. Ska du låna till något som är en absolut nödvändighet? Handlar det om att släcka bränder? Rena konsumtionslån är sällan att rekommendera.
  • Pengarna ska betalas tillbaka. Kanske säger sig självt – men tåls ändå att upprepas. Om du inte har 10 000 kronor idag, vad säger då att du har 12 000 kronor om en månad? Var realistisk i din avbetalningsplan.
  • Att du hittat den bästa dealen. Som sagt – se till att jämföra ordentligt innan du väljer långivare.
  • Att kolla om räntan är avdragsgill. Om du kan få hjälp när det är dags att göra skatteavdrag – varför inte ta den?

Med dessa råd i bakhuvudet hoppas vi att du har allt som behövs för att fatta ett bra beslut om/när det blir dags att låna pengar.