Januari, årets fattigaste månad

Att januari räknas som årets fattigaste månad är ingen nyhet, men det finns sätt att klara dig igenom månaden utan större uppoffringar – det gäller bara att du tänker till ordentligt och prioriterar din ekonomi på ett smart sätt.

tomma fickor konkurs fattigEfter den långa julledigheten och allt firande är det lätt att plånboken känns aningen tunn sedan under januari månad och så är det många som känner. Därför är det heller inte så konstigt att januari klassas som just årets fattigaste månad. Men som tur är finns sätt du med enkla medel kan överleva även denna månad, något som bland annat Metro har en del tips om. Ett gott råd som man delar med sig av är till exempel hur man ska tänka kring sina inköp. Ska man exempelvis vistas i en miljö såsom en park eller annan plats där det inte är nödvändigt att ha pengar, lämna då kontokortet hemma för att undvika spontanköp. Då minskar man risken att köpa på sig något man egentligen inte skulle köpt och vill man verkligen köpa något som man hittar när man lämnat kortet kan man alltid gå tillbaka senare att handla produkten och då har man även fått tid att reflektera över om just det där köpet ens är värt att genomföra eller ej – något man vanligtvis kommer fram till att det inte är.

Planera och budgetera

svenska-pengar litenNågot som också är extra viktigt när det tryter ekonomiskt är att sätta sig ner och faktiskt gå igenom sin ekonomi för att få överblick och sedan kunna göra en hållbar budget som passar ens finanser. Exempelvis skriver Dagens Nyheter om vikten av att se över sina fasta utgifter under januari såsom telefonabonnemanget, elräkningen och kanske eventuella avbetalningar man har sedan tidigare för att se om dessa går att sänka. Ett tips är till exempel att kontakta de olika företagen och höra med dem om vad som kan göras för att på så vis få finanserna att räcka lägre. Dock ska man vara medveten om att det inte är alla företag som går med på denna typ av lösningar och för att undvika att sätta sig i onödiga skuldfällor hos kreditgivarna kan ett nytt lån vara den bästa lösningen, men då gäller det att tänka till både en och två gånger innan. Bäst vid låntagande är nämligen att jämföra och hitta billiga lån som man vet med sig att man kommer kunna att betala tillbaka och tumregeln är att aldrig låna för oplanerad konsumtion bara för att man vill ”unna sig något”. Nej, ska man i januari ta ett nytt lån bör man överväga detta noga och inte se låntagandet som en snabb lösning på ett kortsiktigt problem. Då är risken att man sätter sig i en helt ny skuldfälla, speciellt om man bara tar första bästa lån man kommer över utan tanke på vare sig räntor eller långivarens villkor. Något som exempelvis Svenska Dagbladet uppmärksammat är nämligen en trend där svenskarna efter jul och nyårshelgen försöker rädda en ansträngd plånbok genom att ta ett smslån, något som inte är positivt alla gånger. Ett ogenomtänkt smslån kan nämligen stå en dyrt i slutänden. Därför är det viktigt att man faktiskt just jämför de olika långivarna som finns på marknaden för att se vilka som kan ge en bra ränta och schysta återbetalningsalternativ – men bäst är det att undvika lån och istället försöka snåla på sina ekonomiska tillgångar för att själv spara ihop till det man behöver pengar till.