Lån beviljas felaktigt

När man ska ta lån gäller det att uppnå vissa krav. Ibland beviljar dock låneföretag och banker ett lån utan att lånaren uppnår kraven och detta kan få stora konsekvenser.

230589-business-concept-opportunity-offer-profit

De flesta måste någon gång i livet ta ett lån. Det kan handla om ett lån för att ha råd med en bil, ett boende eller någon pryl som är dyr och som man alltid velat ha. Ska man få ett lån beviljat måste man leva upp till vissa krav. Man måste exempelvis ha en fast inkomst, inte ha några betalningsanmärkningar och inte ha några skulder hos kronofogden. Det finns dock de gånger som låneföretag missat att kolla upp om en lånare uppfyller kraven.

Beviljade student lån

Detta hände när en student testade att låna 3 000 kronor på en sajt för snabblån. Enligt de regler som finns så borde hon inte ha fått ett lån eftersom hon hade för låg inkomst. Men lånet beviljades och bara några timmar senare kunde hon använda pengarna, skriver Svd. Enligt Konsumentverket har detta företag brutit mot reglerna i konsumentkreditlagen. Företagets vd säger att man måste ha råkat göra ett fel som egentligen inte ska kunna göras i deras system.

Kunde inte betala tillbaka

Det kan låta strikt att man faktiskt bryter mot lagen om man lånar ut till folk som inte uppfyller vissa krav, men dessa krav finns där både för att skydda konsumenten och låneföretaget. Exempelvis läts en ensamstående trebarnsmamma låna sex miljoner kronor för att renovera sitt hus. Räntan steg dock efter ett tag, vilket gjorde att hon inte kunde betala tillbaka lånet. Nu kommer mamman att stämma banken för att de gjorde en så kallad vårdslös kreditgivning. Hade banken aldrig beviljat lånet, hade mamman nämligen inte satts i den här situationen.