Många pensionärer tar lån

År 2016 kommer att vara ett bra år ekonomiskt för de svenska pensionärerna. Men många pensionärer måste fortfarande ta lån för att få ekonomin att gå runt och ha råd med det som de vill göra.

1032009-stacks-of-money

Det nya året ger klirr i kassan, skriver Sydsvenskan. Allt från löneökningar och ökade bidrag, till låg inflation och extremt låga räntor gör att svenskarna har allt mer pengar. Det går alltså riktigt bra för de svenska hushållen och även pensionärer och arbetslösa kan räkna med att få mer pengar i plånboken. I år ökar inkomstpensionerna med över fyra procent, vilket är mer än de väntade löneökningarna. De pensionärspar som bor i hyreslägenhet kan räkna med hela 900 kronor mer i månaden. Garantipensionärer kan istället räkna med 250 kronor mer i månaden i och med höjt bostadstillägg och sänkt skatt.

Olika typer av lån

Men även om det ser ut att bli ett bra år för de flesta hushåll kan det även vara så att man som pensionär måste ta lån. De flesta pensionärer vill nämligen hitta på saker som att resa och det är många som inte har råd med detta. Om man vill ta ett lån finns det flera ställen man kan göra det på. Ett enkelt sätt är att låna på https://www.meddelandelan.se/lana-pengar. Pensionärer kan också ta så kallade seniorlån. Men dessa har fått mycket kritik de senaste åren till exempel från Svenska Dagbladet. Dessa lån erbjuds av storbanker och försäkringsbolag och är mycket dyrare än vanliga banklån. Räntan för dessa lån ligger vanligtvis 2-3 procentenheter högre än vad de vanliga banklånen gör. Andra lån som man som pensionär kan ta är:

  • Bolån.
  • Hypotekslån.
  • Sms-lån.

Många har bolån

En hel del pensionärer har just bolån och enligt Dagens Nyheter har så många som varannan person ett bolån efter pensionen. Efter pensionen ska dessa bolån ställas mot en lägre inkomst och då förvandlas detta till en helt ny situation. Det gör att många som helst vill bo kvar där de bor nu inte kan göra det och helt enkelt måste flytta för att få mer pengar att röra sig med. Därför gäller det att ha sparade pengar eller möjligheten att förhandla om sina lån.