Allmänt

Den starkaste pensionären i Sverige

lyfta vikterStarkast i Sverige kanske inte är något som man i vanliga fall förknippar med pensionärer, men så är det i detta fall. Det finns faktiskt de 60-plussare som tycker det är kul och utmanande att lyfta skrot. I oktober avgjordes tävlingen “King of the dinosaurs” och vinnaren är en 65-åring från Härnösand.

 

Tidigare inlägg har handlat om populära hobbys bland pensionärer och tyngdlyftning eller styrketräning var inte då en hobby som låg i topp. Men det finns faktiskt pensionärer som gillar det, och det är en pensionärssyssla för den som vill och kan. Nyligen avgjordes en tävlingen “King of the dinosaurs” där pensionärer tävlar om att bli Sveriges starkaste, där likasinnade 60-plussare samlades och tävlade om titeln.

En lite annorlunda tävling

Det var kanske en lite annorlunda tävling som anordnades i Kungsör i oktober, men det var inte mindre roligt för det. Det tycker i alla fall inte 65-åriga Stefan Åberg som är vinnare av den nya tävlingen “King of the dinosaurs”, där Sveriges starkaste pensionär utses. Stefan tyckte inte bara att det var jättekul att vinna, han tycker också det var kul att få möta likasinnade som intresserar sig för den typen av träning. Tävlingen avgjordes genom att de tävlande fick delta i tre olika grenar, skriver Ö-Allehanda. Alla moment i tävlingen var relaterade till styrka men handlade också om vilja, psyke och teknik.

Adrenalinfylld med 85 kg i varje hand

Den första av de tre grenarna kallas för Farmers hold, där de tävlande pensionärerna fick hålla 85 kilo i var hand så länge de orkade, och Stefan höll ut längst. I den andra grenen var Stocklyft, där Stefan kom på andra plats. I den tredje och avgörande grenen i “King of the dinosaurs” var marklyft, och där tog Stefan hem förstaplatsen med råge. Han höll ut längst, och berättar i efterhand att han var så adrenalinfylld att han knappt kände av att han lyfte tunga vikter.

Att träna inför en tävling

Hur gör man om man som pensionär ska träna inför en fysisk tävling? Det beror såklart på vilken typ av tävling det är. Såhär tränade Stefan:

 • Cykling
 • Skidåkning
 • Styrketräning
 • Strongman-träning
Läs mer

Hobbyer som är poppis bland äldre

Det finns mycket som man kan ägna sig åt i livet som pensionär, lite av detta tas upp nedan – med tips och inspiration från andra som hittat roliga hobbies och som har fördjupat sig i olika intressen.

Äldre par teckningNär man är pensionär är det fritt fram att ägna sig åt sina hobbys, vad nu dessa kan bestå av för olika saker. Vissa kanske fiskar, andra påtar i trädgården, andra förkovrar sig i kultur på olika sätt. Det finns inga gränser riktigt, inte för fantasin i alla fall, men kanske kan ekonomin komma i vägen ibland, som tur är kan man faktiskt låna pengar utan inkomst hos Bluestep, vilket gör det hela mycket enklare, inte minst för alla pensionärer som undrar vad de ska göra för att kunna ägna sig helhjärtat åt det de älskar mest. Om det sedan är en båt en vill unna sig, för att komma ut på sjön en vacker sommardag med fiskespö och kaffetermos, ja då är det fritt fram att njuta av det.

En nykterist som intensivt studerat spritens historia

En som lever på med sina hobbys kan man läsa om i Sydsvenskan, det är Gunnar, som både varit nykterist sedan 1943 samt pensionär sedan trettio år tillbaka. Under de trettio åren som han varit pensionär har han forskat om sitt litet ovanliga intresse, med tanke på nykterheten, nämligen sprittillverkningens historia. När han jobbade var det inom facket och än idag är han engagerad och tycker att grovjobbare bakom kulisserna måste fram mer, de som sliter i bakgrunden i kök, på lager och i källare. Han hoppas att arbetsvillkoren för dessa blir bättre samtidigt som korttidsanställningarna blir färre. Det återstår att se hur arbetsvillkor och arbetsmarknaden förändras.

Något som många äldre ägnar sig åt under sin tid som pensionärer är att blicka tillbaka, bland annat genom släktforskning. Då kan man följa sina förfäders spår och se hur de sammanlänkas till en själv genom historien. Intressant för den som tycker just historia är roligt. Mer om detta kan man läsa bland annat i Sveriges Radio.

För den som inte vet riktigt vad den ska ta sig för är tipset att titta in på Pensionärernas Riksorganisation, PRO, för att se vad som erbjuds där. Bland annat finns massor med föreningsaktiviteter, resor och kultur samt studiematerial och sportutövning att ta sig för.

Läs mer

Lån beviljas felaktigt

När man ska ta lån gäller det att uppnå vissa krav. Ibland beviljar dock låneföretag och banker ett lån utan att lånaren uppnår kraven och detta kan få stora konsekvenser.

230589-business-concept-opportunity-offer-profit

De flesta måste någon gång i livet ta ett lån. Det kan handla om ett lån för att ha råd med en bil, ett boende eller någon pryl som är dyr och som man alltid velat ha. Ska man få ett lån beviljat måste man leva upp till vissa krav. Man måste exempelvis ha en fast inkomst, inte ha några betalningsanmärkningar och inte ha några skulder hos kronofogden. Det finns dock de gånger som låneföretag missat att kolla upp om en lånare uppfyller kraven.

Beviljade student lån

Detta hände när en student testade att låna 3 000 kronor på en sajt för snabblån. Enligt de regler som finns så borde hon inte ha fått ett lån eftersom hon hade för låg inkomst. Men lånet beviljades och bara några timmar senare kunde hon använda pengarna, skriver Svd. Enligt Konsumentverket har detta företag brutit mot reglerna i konsumentkreditlagen. Företagets vd säger att man måste ha råkat göra ett fel som egentligen inte ska kunna göras i deras system.

Kunde inte betala tillbaka

Det kan låta strikt att man faktiskt bryter mot lagen om man lånar ut till folk som inte uppfyller vissa krav, men dessa krav finns där både för att skydda konsumenten och låneföretaget. Exempelvis läts en ensamstående trebarnsmamma låna sex miljoner kronor för att renovera sitt hus. Räntan steg dock efter ett tag, vilket gjorde att hon inte kunde betala tillbaka lånet. Nu kommer mamman att stämma banken för att de gjorde en så kallad vårdslös kreditgivning. Hade banken aldrig beviljat lånet, hade mamman nämligen inte satts i den här situationen.

Läs mer

Leasa eller prenumerera på bil – det är frågan!

Snygg bil

Låna pengar till sin bil

Att låna pengar är ett ständigt gissel.  Och när man blir äldre är det så definitivt med bil att man inte kan ta sig någonstans om man inte har en. Lokaltrafiken kan bli för svår med alla människor och trängsel och något annat sätt är svårt. Att skaffa en bil kan dock vara svårt, speciellt om man är pensionär, men även innan också. Att få ett lån när man är cirka 55 eller 60+ är mycket svårt då det är i princip omöjligt eftersom man inte har tid att betala av det. Du kan däremot ta ett förmånligt billån hos Advisa.

Efterlängtade bilen är här

Det finns många sätt och genvägar till att få råd med sin efterlängtade bil. Bland annat så kan du låna hos banken. Du kan låna hos en bilhandlare samt på bostaden men även leasa den. Att leasa är ett bra sätt att hyra en bil på lång sikt istället för att köpa den och ha alla omkostnader. På det sättet kan du också få en lite bättre bil än vad du kanske hade köpt. Det kan vara bra om du ska göra lite längre resor, eller om du kanske till och med har barn. En stor bil är alltid bra.

Lockar den yngre föraren

Leasing är något som lockar den lite yngre publiken som gärna också bor i de lite större städerna. Mycket kan det bero på att standarden världen över har gått upp och att när bilar finns tillgängliga att hyra under längre tider så gör folk gärna det. Det är inte heller helt ovanligt att prenumerera på en bil. Det är ett ytterligare sätt att få tag på en bil på ett billigare sätt. Med en splitterny bil och en fast månadskostnad där allt ingår så är det perfekt för den som exempelvis har barn eller vill använda den till större inköp eller liknande.

Fördelar med att leasa eller prenumerera:

 • Det är billigare
 • Man slipper en massa omkostnader
 • Du kan välja en bil du kanske inte skulle välja om du köpte den
Läs mer

Vikten av privat sparande

Att man som pensionär inte är direkt rik är nog något som de flesta är medvetna om. Idag gäller det att pensionsspara på egen hand, förutom det automatiska sparandet man får via arbetet, om man ska kunna ha en värdig vardag som pensionär. Självklart ska man inte behöva oroa sig eller spendera hela livet med att planera och grubbla på det som komma skall, även om det kan vara mycket bra att spara undan pengar varje månad, även om pensionen känns väldigt långt bort.

Förutom pensionen gäller det självklart dessutom att spara här och nu. Man vet aldrig när man kan behöva den där extra bufferten på kontot. Att ha ett sparkonto för nöjen och ett sparkonto för mindre roliga, oförutsedda utgifter, är det absolut bästa. Om bilen, diskmaskinen eller något annat dyrt går sönder, eller om ert husdjur blir sjukt och behöver kostsamma mediciner eller veterinärvård, så gäller det verkligen att man har en summa på sparkontot som täcker detta, eller åtminstone hjälper en bra bit på vägen.

Nu ska man ju inte endast lägg undan sina pengar för tråkigheter eller pension utan det är självklart även viktigt att ha en buffert för roliga saker. Om vännerna föreslår en weekendresa till London, Paris eller liknande så vill man självklart inte behöva säga nej, eller ta ett snabblån via webben eller sms för att kunna följa med. Nej, då vill man såklart ha en liten nöjesbuffert på sparkontot som är till för just den här typen av saker.

”Privatekonomernas råd är att man kan spara till sin pension även utan ett avdragsgillt privat pensionssparande.
– Lägg inte alla ägg i samma korg. Man kan spara till pensionen på olika sätt, inte bara genom avdragsgillt sparande. Amortera på bolånet. Eller spara i aktiefonder eller en kapitalförsäkring. Försök att sprida din risk när du sparar till din pension, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.”

Läs mer

De sista fattiga åren

Att vara pensioner innebär att man jobbat hårt hela sitt vuxna liv och äntligen ska få njuta av att vara ledig och få unna sig själv tid. Men det kan bli svårt då många äldre rätt ut sagt lever på korvören. De pengar som de så hårt spenderat sitt liv åt att tjäna har plötsligt minskat avsevärt och de som inte privat har sparat kan få det väldigt jobbigt. Det finns dock fördelar med att vara äldre och få möjligheten att tjäna in en extra slant.

 • Loppis, ett riktigt smart påfund, på alla de år som du levt måste du ha kommit över en hel del fynd, tänk också på att det som är vintage är riktigt inne för ungdomarna idag
 • SMS Lån, låna enkelt men ansvarsfullt, kom ihåg att man få inte ta med sig pengarna i graven
 • Ta ett deltidsjobb med något som du verkligen velat jobba med länge, bli en klassmorfar/mormor
 • Sälj iväg bilen och köp en cykel, du som äldre behöver all motion som kan fås

Att åldras med värdighet kan vara svårt med de låga pensionerna som ges, men det går att tjäna in en hacka på sitt tidigare liv. Se till att rota runt bland de som du anser vara skräp, det kan vara någon annans guldgruva.

Läs mer