Ekonomi & sparande

Innan du lånar pengar utan säkerhet

Det blir vanligare och vanligare bland svenskar att ta snabba lån. Låneföretagen kommer med olika lockerbjudande. Räntefria förstalån. Men hur ska man gå tillväga för att få bästa möjliga lånevillkor – och vilka rävsaxar ska man försöka undvika?

Till att börja med är det bra att få en överblick av marknaden. Lyckligtvis finns det sajter som gör jämförandet åt dig, och som hjälper den som vill låna pengar. Men det är också viktigt att veta vilka siffror som är relevanta att titta på. Det viktigaste är den effektiva räntan, som till skillnad från den nominella, visar dig vad lånet verkligen kommer kosta. Där ingår alla övriga avgifter för lånet.

Det blir allt vanligare att använda sig av de snabba lånen, som på grund av sin brist på säkerhet istället åtföljs av höga räntor. Och nästan var femte svensk kommer låna för att få sin semesterbudget att gå ihop. Och kronofogden visar hur de, under ett år, fått in över 16 000 ärenden till följd av att människor tagit lån de inte kunnat betala för. Regeringen har försökt tackla snabblånemarknaden med olika metoder. Till exempel kan man göra ränteavdrag på skatten för sina snabblån. En förmån som utnyttjats I höst väntas ett nytt räntetak och kostnadstak träda i kraft. Ibland kan ett snabbt lån vara nödvändigt, en sista utväg, men se till att överväga följande punkter innan du lånar:

  • Vad pengarna ska användas till. Ska du låna till något som är en absolut nödvändighet? Handlar det om att släcka bränder? Rena konsumtionslån är sällan att rekommendera.
  • Pengarna ska betalas tillbaka. Kanske säger sig självt – men tåls ändå att upprepas. Om du inte har 10 000 kronor idag, vad säger då att du har 12 000 kronor om en månad? Var realistisk i din avbetalningsplan.
  • Att du hittat den bästa dealen. Som sagt – se till att jämföra ordentligt innan du väljer långivare.
  • Att kolla om räntan är avdragsgill. Om du kan få hjälp när det är dags att göra skatteavdrag – varför inte ta den?

Med dessa råd i bakhuvudet hoppas vi att du har allt som behövs för att fatta ett bra beslut om/när det blir dags att låna pengar.

Läs mer

Håll koll på bokföring och skatter

Många företagare har inte koll på sin ekonomi, bokföring och redovisning och hamnar därför i stora problem. Eller så tar man den enkla vägen och tänker att det inte kommer att synas. Det gör det ofta. Ekobrottsmyndigheten har full koll på de som försöker smita under skatter och dylikt. Därför är det extra viktigt att man som företagare sköter allt rätt och ordningsamt, för att inte hamna i problem.

För att arbeta med företagets ekonomi krävs det att du har en stor kunskap. Detta finns ofta inte internt. Det man som företag då kan göra är att anlita en redovisningsbyrå som har stor kunskap om marknaden och erbjuder bra service. Det är en väl värd investering för att verksamheten ska skötas på rätt sätt.

Domstolen hårda vid skattebrott

I en artikel från företagande.se skrivs det om hur domstolar och dylikt tänker. I många fall går det att undvika fängelse. Men i många fall går det inte det. I artikeln gås olika straff vid tillexempel bokföringsbrott igenom. Om man tillexempel helt åsidosatt sin bokföring, så får man inte sällan fängelse. Det gäller att hålla sig på rätt sida om muren, och undvika att hamna i blåsväder överhuvudtaget.

Ekobrott tar emot tips

Ekobrottsmyndigheten har inte bara stor koll själva, det tar gärna emot tips för att kunna undersöka vissa verksamheter närmare. Man kan tipsa anonymt, eller med namn. De utreder bland annat skattebrott, bokföringsbrott, konkursrelaterad brottslighet och finansmarknadsbrott.

Eget ansvar när det kommer till företagsskulder

Inom aktiebolag så är lagarna tydliga. Om det ges en minsta misstanke om att ett bolags kapital är lägre än hälften av aktiekapitalet så måste styrelsen i fråga göra en utredning och redovisa siffror för kontrollbalansräkning. Om siffrorna visar sig vara röda åtta månader efter detta kan styrelsen i fråga komma att bli personligt ansvarig för företagets skulder, skriver Breakit.se i en artikel. Detta innebär att du som är verksam inom ett företag, och inte minst sitter i en styrelse, har mycket eget ansvar. Detta är något som gör många nervösa. Och med all rätt. Det gäller verkligen att ha koll på ens egna uppgifter, och på företagets. Du kan undvika att bli personligt ansvarig genom tre tips som det tipsas om i artikeln.

Läs mer

Smarta och mindre smarta investeringar

Hur investerar man smart egentligen? Tips och tricks kan man inte få för mycket av – se till att få ut det mesta möjliga av dina intjänade pengar, så har du en härlig pension att njuta av sedan.

 

Genom att låna pengar på https://www.euroloan.se/ kan du sedan investera i något som får pengarna att växa, det gäller bara att välja rätt saker. Det är nämligen en rätt stor risk du tar.

Investera smart för att få ut det mesta möjliga av dina pengar

 

I Affärsvärlden tipsas det om ett hel del olika investeringsobjekt som är intressanta. Nu när Brexit skett har marknaden förändrats något, i jämförelse med hur korten låg innan Storbritannien bestämde sig för att lämna EU och därmed en hel del handelsavtal. De investeringsobjekt som det tipsas om i artikel är bland annat USA-aktier, europeiska utdelningsaktier, aktier i bolag som ligger i Asien och Stillahavsområdet, brittiska fastigheter och europeiska fastighetsaktier. Det tipsas även om att du kan investera i skulder med high yield i Europa, i företagsobligationer i guldbolag, amerikansk och australienska dollar samt i en diversifierad portfölj av hedgefonder. En hel del olika tips med andra ord.

 

Detta kan du skippa att lägga pengar på

 

I en annan artikel i Veckans affärer är ämnet det totalt motsatta, nämligen vad folk ofta tror är smarta investeringar men som verkligen inte är det. Det lönar sig alltid på sikt att ha innehav än att inte ha det, i aktier alltså. Millennial-generationen är dålig på att investera i aktier, eftersom det känner att de varken har kapital eller rätt kunskaper. Men de riskabla investeringar du gör som ung har tid att korrigera sig själva med tiden. Det finns även fonder som anpassar graden av risk efter din ålder, mindre risk när du är äldre med andra ord. Det bästa sättet för genomsnittspersonen är vidare att investera i så kallade passiva indexfonder, det är ett ganska enkelt koncept som garanterar att du kommer vinna en del.

 

Även att köpa en bostad är en investering, att äga en bostad är inte ett sätt att bli rik på men alla kostnader – men om du renoverar och säljer kan du faktiskt tjäna en slant. Som företag är tipset att investera i AI, mer om det här.

 

Läs mer

De fattiga pensionärerna

Man har aldrig fått in i skallen vilka villkor småföretagare lever under. Vi har betalat tiotals miljoner kronor i livet i skatt och allt annat, så nog har vi dragit vårt strå till statskassan. I dag har jag 6 760 kronor i inkomstpension. Tilläggspension 3 119 kronor. Premiepension 597 kronor. Totalt 9 638 kronor efter skatt. Aftonbladet

Det är Anita Allberg som berättar – och trots att hon har arbetat som fastighetsmäklare i 26 år, får hon inte ut tillräckligt med pengar varje månad. Skulle du klara dig på under 10 000 kronor i månaden? Få gör det. Anita är långt ifrån ensam, och tack vare att hon är gift får hon livet att gå runt – men som ensamstående hade hon inte haft samma tur. Då finns det pensionärer som har det mycket sämre ställt, och det är nästintill alltid kvinnliga pensionärer som drabbas värst. Nog har vi ett land som är på god väg att bli jämställt, men vi är än inte där. Kvinnorna tjänar fortfarande sämre än andra och sämst är det när det kommer till kvinnodominerade yrken.

Lämna landet – ett alternativ för den fattiga pensionären

Som pensionär kanske man inte har samma typ av utgifter som tidigare – men det finns ändå mycket att 52566-two-generationsspendera pengar på om möjligheten finns. Har man enbart 10 000 kronor in varje månad räcker det enbart till hyra, tv och bredband samt telefoni, och lite mat. Men varför ska en person över 65 tvingas sluta leva? Om du är pensionär bör du revoltera och unna dig någonting, kanske satsa på en resa och leva någonstans varmt? I exempelvis Thailand är det billigare att bo, och om man är frisk finns det stora möjligheter att flytta. Saknas pengarna för resan kan ett lån vara lösningen, någonting som du snart kan betala tillbaka i och med hur billigt det är att leva där. Kolla på www.consector.se om det kan vara ett alternativ.

Sen är det klart – att lämna landet, där ens barn och barnbarn bor, kanske inte känns ultimat. Men vad är alternativet? Det har trots allt blivit bättre de senaste året – men räcker det? Är man runt 65 år är det långt kvar tills livet är avslutat. Ett alternativ kan vara säsongsboende, varpå man bor ett halvår utomlands och ett hemma i Sverige. Prata med din familj, förklara din situation.

Det orangea kuvertet skickades ut nu i veckan och om du är ung och inte har börjat pensionsspara kan det vara smart att påbörja det. Läs gärna tre tips som kan vara bra att ha i åtanke här.

Fakta Pension

  • I sverige finns det drygt 1,7 miljoner ålderspensionärer (över 65).
  • Medelvärdet för en årspension för den som är mellan 56-69 år är 201 600 kronor vilket blir 16 800 kronor i månaden.
  • För kvinnor mellan 80-84 är medelvärdet per månad i 9300 kronor
Läs mer

Många pensionärer tar lån

År 2016 kommer att vara ett bra år ekonomiskt för de svenska pensionärerna. Men många pensionärer måste fortfarande ta lån för att få ekonomin att gå runt och ha råd med det som de vill göra.

1032009-stacks-of-money

Det nya året ger klirr i kassan, skriver Sydsvenskan. Allt från löneökningar och ökade bidrag, till låg inflation och extremt låga räntor gör att svenskarna har allt mer pengar. Det går alltså riktigt bra för de svenska hushållen och även pensionärer och arbetslösa kan räkna med att få mer pengar i plånboken. I år ökar inkomstpensionerna med över fyra procent, vilket är mer än de väntade löneökningarna. De pensionärspar som bor i hyreslägenhet kan räkna med hela 900 kronor mer i månaden. Garantipensionärer kan istället räkna med 250 kronor mer i månaden i och med höjt bostadstillägg och sänkt skatt.

Olika typer av lån

Men även om det ser ut att bli ett bra år för de flesta hushåll kan det även vara så att man som pensionär måste ta lån. De flesta pensionärer vill nämligen hitta på saker som att resa och det är många som inte har råd med detta. Om man vill ta ett lån finns det flera ställen man kan göra det på. Ett enkelt sätt är att låna på https://www.meddelandelan.se/lana-pengar. Pensionärer kan också ta så kallade seniorlån. Men dessa har fått mycket kritik de senaste åren till exempel från Svenska Dagbladet. Dessa lån erbjuds av storbanker och försäkringsbolag och är mycket dyrare än vanliga banklån. Räntan för dessa lån ligger vanligtvis 2-3 procentenheter högre än vad de vanliga banklånen gör. Andra lån som man som pensionär kan ta är:

  • Bolån.
  • Hypotekslån.
  • Sms-lån.

Många har bolån

En hel del pensionärer har just bolån och enligt Dagens Nyheter har så många som varannan person ett bolån efter pensionen. Efter pensionen ska dessa bolån ställas mot en lägre inkomst och då förvandlas detta till en helt ny situation. Det gör att många som helst vill bo kvar där de bor nu inte kan göra det och helt enkelt måste flytta för att få mer pengar att röra sig med. Därför gäller det att ha sparade pengar eller möjligheten att förhandla om sina lån.

Läs mer

Januari, årets fattigaste månad

Att januari räknas som årets fattigaste månad är ingen nyhet, men det finns sätt att klara dig igenom månaden utan större uppoffringar – det gäller bara att du tänker till ordentligt och prioriterar din ekonomi på ett smart sätt.

tomma fickor konkurs fattigEfter den långa julledigheten och allt firande är det lätt att plånboken känns aningen tunn sedan under januari månad och så är det många som känner. Därför är det heller inte så konstigt att januari klassas som just årets fattigaste månad. Men som tur är finns sätt du med enkla medel kan överleva även denna månad, något som bland annat Metro har en del tips om. Ett gott råd som man delar med sig av är till exempel hur man ska tänka kring sina inköp. Ska man exempelvis vistas i en miljö såsom en park eller annan plats där det inte är nödvändigt att ha pengar, lämna då kontokortet hemma för att undvika spontanköp. Då minskar man risken att köpa på sig något man egentligen inte skulle köpt och vill man verkligen köpa något som man hittar när man lämnat kortet kan man alltid gå tillbaka senare att handla produkten och då har man även fått tid att reflektera över om just det där köpet ens är värt att genomföra eller ej – något man vanligtvis kommer fram till att det inte är.

Planera och budgetera

svenska-pengar litenNågot som också är extra viktigt när det tryter ekonomiskt är att sätta sig ner och faktiskt gå igenom sin ekonomi för att få överblick och sedan kunna göra en hållbar budget som passar ens finanser. Exempelvis skriver Dagens Nyheter om vikten av att se över sina fasta utgifter under januari såsom telefonabonnemanget, elräkningen och kanske eventuella avbetalningar man har sedan tidigare för att se om dessa går att sänka. Ett tips är till exempel att kontakta de olika företagen och höra med dem om vad som kan göras för att på så vis få finanserna att räcka lägre. Dock ska man vara medveten om att det inte är alla företag som går med på denna typ av lösningar och för att undvika att sätta sig i onödiga skuldfällor hos kreditgivarna kan ett nytt lån vara den bästa lösningen, men då gäller det att tänka till både en och två gånger innan. Bäst vid låntagande är nämligen att jämföra och hitta billiga lån som man vet med sig att man kommer kunna att betala tillbaka och tumregeln är att aldrig låna för oplanerad konsumtion bara för att man vill ”unna sig något”. Nej, ska man i januari ta ett nytt lån bör man överväga detta noga och inte se låntagandet som en snabb lösning på ett kortsiktigt problem. Då är risken att man sätter sig i en helt ny skuldfälla, speciellt om man bara tar första bästa lån man kommer över utan tanke på vare sig räntor eller långivarens villkor. Något som exempelvis Svenska Dagbladet uppmärksammat är nämligen en trend där svenskarna efter jul och nyårshelgen försöker rädda en ansträngd plånbok genom att ta ett smslån, något som inte är positivt alla gånger. Ett ogenomtänkt smslån kan nämligen stå en dyrt i slutänden. Därför är det viktigt att man faktiskt just jämför de olika långivarna som finns på marknaden för att se vilka som kan ge en bra ränta och schysta återbetalningsalternativ – men bäst är det att undvika lån och istället försöka snåla på sina ekonomiska tillgångar för att själv spara ihop till det man behöver pengar till.

Läs mer