Vikten av privat sparande

Att man som pensionär inte är direkt rik är nog något som de flesta är medvetna om. Idag gäller det att pensionsspara på egen hand, förutom det automatiska sparandet man får via arbetet, om man ska kunna ha en värdig vardag som pensionär. Självklart ska man inte behöva oroa sig eller spendera hela livet med att planera och grubbla på det som komma skall, även om det kan vara mycket bra att spara undan pengar varje månad, även om pensionen känns väldigt långt bort.

Förutom pensionen gäller det självklart dessutom att spara här och nu. Man vet aldrig när man kan behöva den där extra bufferten på kontot. Att ha ett sparkonto för nöjen och ett sparkonto för mindre roliga, oförutsedda utgifter, är det absolut bästa. Om bilen, diskmaskinen eller något annat dyrt går sönder, eller om ert husdjur blir sjukt och behöver kostsamma mediciner eller veterinärvård, så gäller det verkligen att man har en summa på sparkontot som täcker detta, eller åtminstone hjälper en bra bit på vägen.

Nu ska man ju inte endast lägg undan sina pengar för tråkigheter eller pension utan det är självklart även viktigt att ha en buffert för roliga saker. Om vännerna föreslår en weekendresa till London, Paris eller liknande så vill man självklart inte behöva säga nej, eller ta ett snabblån via webben eller sms för att kunna följa med. Nej, då vill man såklart ha en liten nöjesbuffert på sparkontot som är till för just den här typen av saker.

”Privatekonomernas råd är att man kan spara till sin pension även utan ett avdragsgillt privat pensionssparande.
– Lägg inte alla ägg i samma korg. Man kan spara till pensionen på olika sätt, inte bara genom avdragsgillt sparande. Amortera på bolånet. Eller spara i aktiefonder eller en kapitalförsäkring. Försök att sprida din risk när du sparar till din pension, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.”